De beste tips voor het vinden van een trouwambtenaar

22 December 2021

Een trouwambtenaar is vaak niet het eerste waar mensen aan denken bij het organiseren van een bruiloft. Toch is het wel een essentieel onderdeel van je ceremonie want zonder trouwambtenaar geen ceremonie. De klik met zo iemand is superbelangrijk want vergeet niet dat hij of zij onderdeel zal zijn van een moment die jullie je voor altijd zullen herinneren. Ik heb daarom de beste tips voor jullie verzameld voor het vinden van een BABS die het beste bij jullie past!

 

Stel een duidelijk budget vast

Zeker niet onbelangrijk is jullie budget. De prijs voor een trouwambtenaar kan namelijk variëren van €450 tot soms zelfs €4500. Dit zijn wel de prijzen voor een zelfstandige trouwambtenaar (er zijn zelfs BN’ers die je kan inhuren). Een trouwambtenaar van de gemeente is natuurlijk een stuk goedkoper maar of het ook echt even leuk is dat is wel een goede vraag en dat brengt ons gelijk bij de tweede tip.

 

Doe vooraf onderzoek

Laten we allereerst beginnen met het feit dat jullie vooral voor jezelf duidelijk moeten hebben wat jullie verwachtingen zijn van een BABS. Hechten jullie niet super veel waarde aan de persoon? Dan is vaak de gemeente een goede optie. Hechten jullie wel veel waarde aan een persoonlijke ceremonie waarbij iemand alle tijd voor je heeft? Dan is juist een zelfstandige BABS een goede optie. Via google kan je veel verschillende trouwambtenaren vinden. Let hierbij goed op wat zijn of haar karakter is, voldoet hij/ zij aan de verwachtingen die jullie hebben?

 

Ga een persoonlijk gesprek aan

Als jullie bijvoorbeeld een top 3 hebben gemaakt van trouwambtenaren die jullie aanspreken raad ik jullie zeker aan om persoonlijk met ze in gesprek te gaan. Tijdens zo gesprek zie je sneller het karakter van de persoon en kan je onderzoeken of er vanuit beide kanten een klik is. Het is belangrijk om vooraf een aantal vragen op te stellen, denk hierbij aan:

  • Hoe lang ben je al trouwambtenaar?
  • Wat vind je belangrijk als het gaat om de speech?
  • Hoeveel inspraak hebben wij zelf op de speech?

 

Volg jullie gevoel

Wees er niet bang voor om iemand na het gesprek nog af te wijzen; geen klik is geen klik! Hebben jullie tijdens het traject het idee dat je nog iets mist? Dit kan je natuurlijk aankaarten. De meeste trouwambtenaren zijn vrij flexibel en passen zich dan ook makkelijk aan. Vergeet niet dat het jullie dag is en jullie zelf mogen kiezen waar je je fijn bij voelt.

 

Nog een kleine tip: veel stellen boeken ver van tevoren hun BABS dus ik zou zeggen wees er vooral op tijd bij want zoals ik graag zeg ‘’liever te vroeg dan te laat ;)’’

 

Veel liefs,

Laura